Horoskop otkriva koje ste GRČKO BOŽANSTVO: Ako ste rođeni u znaku Hebe, ZADIVIMO VAM

Horoskop otkriva koje ste GRČKO BOŽANSTVO: Ako ste rođeni u znaku Hebe, ZADIVIMO VAM

Juli 13, 2018 Off By luca

Svaki znak horoskopa ima svoj pandan i u grčkoj mitologiji. Tako je Ovan zapravo boginja Atena, Bik je Geja, boginja Zemlje, a Rak je Selena. Otkrijte svoju božansku stranu.

OVAN

Atena, boginja rata i mudrosti

Atena se rodila iskočivši naoružana iz Zevsove glave. Priča kaže da je Zevs spavao s Metidom, boginjom mudrosti i razboritosti, ali odmah se uplašio posledica, pa je Metidu pretvorio u muvu i progutao je.

Međutim, bilo je prekasno jer je ona već zatrudnela. Nakon što se rodila, Atena je postala Zevsova najdraža ćerka. Ova boginja rata i mudrosti naučila je žene da predu i tkaju, a muškarce lončarstvu i izgradnji brodova i bojnih kola.

BIK

Geja, Majka Zemlja, boginja plodnosti

Geja je nastala iz Haosa i veruje se da je ona boginja sveg stvaranja, Majka Boginja iz koje svi ostali bogovi proizlaze. Za Geju se katkad misli da utelovljuje planete i Zemlju, a katkad i čitav svemir. Ona se i danas poštuje širom sveta.

BLIZANCI

Heba, boginja mladosti

Heba je bila vrčonoša ambrozije i nektara olimpskim bogovima dok se nije udala za Herkula. Pomagala je i Aresu s kočijama i kupala Heru. Prema Euripidu i Apolodoru, bila je Herkulova žena s kojim je imala dva sina. Obično se prikazuje kao lepa mlada žena, najčešće odevena u haljinu bez rukava ili polugola. Često drži vrč, kao simbol vinotoče.

RAK

Selena, boginja Meseca

Selena je volela smrtnika, prelepog lovca Endimiona. Bio je toliko privlačan da je Selena zamolila Zevsa da ga učini besmrtnim kako je nikad ne bi ostavio. Druga varijanta mita kaže da je sam Endimion odlučio da zauvek živi u snu. Selena je s njim imala 50 ćerki.

Homerska himna o Seleni kaže da je ona Zevsu rodila ćerku Pandiju. Bila je i sa Panom koji ju je zaveo odenuvši se u ovčju kožu i dao joj jaram belih volova koji su vukli kočiju. Često je prikazivana kako jaše konja ili bika, noseći haljine i baklju, a na glavi joj je polumesec.

LAV

Hemera, boginja dnevne svetlosti

Hemeru (Dan) ponekad poistovećuju s boginjom Ejom (Zora). U umetnosti ona je obično predstavljena kao lepa gola boginja blaženog izraza lica. Hemera je prema Hesiodu kći Nikte (Noć) i Ereba (Tama), a njen brat i ljubavnik Eter ne pominje se mnogo u mitologiji i kultu kao ni ona.

Nastavak na sledecoj  strani…

Seiten: 1 2